Μενού    Οδηγίες υποβολής    Στήλες    Αρχεία    Βιβλιομεζέδες    Σύνδεσμοι    Η οικοδέσποινα    Επικοινωνία       

 

 

Διαβάστε επίσης:

Βιβλία ταξιδίου

Ο δαίμων του δανεισμού

Καραμπόλες & Ερωτηματολόγιο αναγνωστικής συμπεριφοράς

Πώς αναγνωρίζουμε έναν αληθινό βιβλιόφιλο & Οι τρεις ερωτήσεις

 

 

 

Ερωτηματολόγιο Pivot

 

Στη στήλη αυτή, γνωστοί, πολύ γνωστοί και λιγότερο έως και καθόλου γνωστοί Έλληνες απαντούν στο ερωτηματολόγιο Pivot.

Οι  δέκα αυτές ερωτήσεις προέρχονται από τη γαλλική σειρά, "Bouillon de Culture" που την παρουσίαζε ο Bernard Pivot.  

Έχουν γίνει γνωστές στην Αμερική ως οι ερωτήσεις που απευθύνει ο James Lipton στους καλεσμένους του στο τέλος της εκπομπής του:  "Inside the Actor's Studio". 

 

Νίκος Αραπάκης

 

 1. Ποια είναι η αγαπημένη σου λέξη;

Αυτή την περίοδο, η πλέον αγαπημένη μου λέξη είναι η αντίδραση. Αντίδραση σε όλα αυτά που μας εξαθλιώνουν υλικά και ηθικά και μας τα παρουσιάζουν είτε ως μονόδρομο είτε ότι είναι για το καλό μας. Αν με ρωτούσες το ίδιο πράγμα προ της κρίσης, στη θέση της αντίδρασης θα έβαζα την απόλαυση. Γενικώς και ειδικώς είμαι οπαδός των απολαύσεων.


2. Ποια είναι η λέξη που αντιπαθείς περισσότερο;

Απεχθάνομαι τη λέξη συντήρηση και τα παράγωγα αυτής. Δεν απαξιώ το ρόλο που έπαιξαν οι συντηρητικοί  στην πρόοδο του κόσμου και του πολιτισμού, αλλά σήμερα, τόσο ο συντηρητισμός όσο και οι πάσης φύσεως συντηρητικοί, νιώθω ότι μας πνίγουν.


3. Τι σε ερεθίζει δημιουργικά, διανοητικά ή συναισθηματικά;

Το άγνωστο. Ηδονίζομαι κάθε φορά που ξεκινάω για το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Μολονότι τώρα πια, που έχω ξεπεράσει τα σαράντα, έχω γίνει, θέλοντας και μη, πιο επιφυλακτικός και λιγότερο τυχοδιώκτης, το ρίσκο θα κυλάει πάντοτε στις φλέβες μου.


4. Τι σε απωθεί;

Ο φανατισμός. Μολονότι είμαι, θέλω να πιστεύω, ανεκτικός άνθρωπος, τον φανατικό μαλάκα δεν μπορώ να τον αντέξω με τίποτα.


5. Ποια είναι η αγαπημένη σου βρισιά;

Τώρα, μάλιστα Αυτή την ερώτηση, δυστυχώς, δεν μπορώ να την απαντήσω. Ως μέγας και καθ έξιν βωμολόχος, αν ξεχωρίσω κάποια βρισιά από τις υπόλοιπες, θα είναι σαν να μεροληπτώ υπέρ ενός παιδιού μου και εις βάρος των υπολοίπων.


6. Ποιον θόρυβο ή ήχο προτιμάς;

Τον ήχο του ραδιοφώνου. Ως σεσημασμένος ραδιοφωνάκιας, οτιδήποτε ακούγεται από ένα ραδιόφωνο, είτε είναι μουσική είτε ομιλίες, με ευχαριστεί.


7. Ποιον θόρυβο ή ήχο απεχθάνεσαι;

Οι θόρυβοι με ενοχλούν αφάνταστα. Παραδείγματος χάριν, τα υψηλά ντεσιμπέλ που παράγει η εξάτμιση μιας μοτοσυκλέτας μπορούν να με εξοντώσουν κυριολεκτικά. Στο μόνο θόρυβο που θα μπορούσα να κάνω μια εξαίρεση είναι οι γηπεδικές ιαχές.


8. Ποιο επάγγελμα πέρα από το δικό σου θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Δεν υπήρξα, κι ας έχω κάνει ένα σωρό επαγγέλματα, ποτέ φανατικός οπαδός της εργασίας. Ως εκ τούτου, το μόνο επάγγελμα που αγάπησα πραγματικά, κι ας είναι το χειρότερα αμειβόμενο, είναι αυτό που κάνω τώρα, δηλαδή του συγγραφέα. Πάντως, αν έπρεπε να διαλέξω με το ζόρι ένα επάγγελμα, θα διάλεγα αυτό του ραδιοφωνικού παραγωγού. Όπως ανέφερα και παραπάνω, είμαι παθολογικός ραδιοφωνάκιας.


9. Ποιο επάγγελμα δε θα ήθελες με τίποτα να κάνεις;

Του αστυνομικού και του δικαστή. Παρότι αντιλαμβάνομαι ότι μια πολιτισμένη κοινωνία δεν μπορεί να σταθεί χωρίς τα δυο αυτά επαγγέλματα, δεν θα μπορούσα με τίποτα να στερώ την ελευθερία από τον οποιονδήποτε.


10. Αν υπάρχει Παράδεισος, τι θα ήθελες να σου πει ο Θεός όταν φτάσεις εκεί;

Κάποιο λάθος έγινε, τέκνον μου Νικόλαε. Κάποιος βλαξ σε έφερε χωρίς να έχει έρθει ακόμη η ώρα σου. Όμως, τώρα, για να επιστρέψεις στη γη, πρέπει κάποιος άλλος να πάρει τη θέση σου. Και αυτόν τον κάποιον πρέπει να μας τον υποδείξεις εσύ. Τι, δεν μπορείς να μας υποδείξεις κανέναν; Και προτιμάς να μείνεις εδώ; Είπα κι εγώ Παρακαλώ να επιστρέψει ο κύριος Αραπάκης στη γη και στη θέση του να έρθει ο κύριος Ναι, ναι, αυτός που έγραψε ότι ο κύριος Αραπάκης είναι ο πιο ατάλαντος συγγραφέας όλων των εποχών.

 

Ο Νίκος Αραπάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1969. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του "Και στη μέση η θάλασσα" και "Το δίκιο". 

 

Απαντήστε κι εσείς στο ερωτηματολόγιό μας. Στείλτε μας τις απαντήσεις σας στη διεύθυνση submit@stellasliterarybistro.com με την ένδειξη "Ερωτηματολόγιο" στο θέμα, και - πού ξέρετε; - μπορεί να τις δείτε δημοσιευμένες.

 


   

 

 

copyright 2009-2011, Λος Άντζελες
Λογοτεχνικό Μπιστρό της Στέλλας