ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΜΠΙΣΤΡΟ ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ  

Ένα Ηλεκτρονικό Λογοτεχνικό Περιοδικό

   

 

Ο Τάσος Μελίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Το βιβλίο περιέχει οκτώ διηγή΅ατά του που γράφτηκαν ΅εταξύ 2004 και 2006 και περιγράφουν ιστορίες που θα ΅πορούσαν να έχουν συ΅βεί, χωρίς να λείπουν και οι  εντελώς φανταστικές ιστορίες. Σε αυτά, συχνά ΅ε δόσεις σαρκαστικού χιού΅ορ, παρουσιάζονται διάφορες όψεις της σύγχρονης, αγγελικά πλασ΅ένης ελληνικής πραγ΅ατικότητας, ενώ σε ένα, εξιστορείται ΅ια ιστορία από το παρελθόν.

Το εργασιακό κλί΅α στις ΅εγάλες εταιρείες, η περιπέτεια της έκδοσης ενός διαζυγίου, η επίδραση των γάτων στην ερωτική διάθεση, ο αχώνευτος που παρα΅ένει ΅έλος της παρέας, ΅ια ιδιόρρυθ΅η κηδεία, ο απαραίτητος ΅ετανάστης-εραστής, η διαδρο΅ή ενός αφελούς από την ελληνική επαρχία στην Αραβία, αλλά και ΅ια ιστορία από τα χρόνια της χούντας, παρουσιάζονται σε αυτό εδώ το βιβλίο.

 


Κύριο Μενού

 

 

Παπαλάμπραινα by  Gibson

Βιβλιοκριτική

 

της Ελισάβετ Κοτζιά 

δημοσιεύτηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 9ης Μαίου 2010

 

 

Με την ωραία συλλογή «Παπαλάμπραινα by Gibson» (εκδ. Οσελότος, σελ. 116) κάνει την είσοδό του στα γράμματα ο πρωτοεμφανιζόμενος λίγο πριν από τα πενήντα του χρόνια Τάσος Μελίτης. Και τα οκτώ διηγήματά του διαθέτουν τη μεγάλη πρωτοτυπία ότι απεικονίζουν τμήματα της νεοελληνικής αστικής καθημερινότητας με ήρωες που δεν απορροφώνται αποκλειστικά από ασυνήθιστες προσωπικές περιπέτειες ούτε από απροσδιόριστες υπαρξιακές διαθέσεις. Αντιθέτως, είναι εργαζόμενοι που παίρνουν μέρος στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα, που καταφεύγουν σε γνωριμίες για να επιλύσουν τις δυσκολίες τους, που υφίστανται τις συνέπειες της εγγενούς νεοελληνικής αναξιοκρατίας, που κατέχονται από τον φόβο της ανεργίας, που ζουν με το άγχος της εφορίας. Οχι πως το είδος της θεματολογίας που επιλέγει ένα λογοτεχνικό έργο είναι αυτό που προσδιορίζει την ποιότητά του. Αλλά νομίζω πως θα εκπλαγούμε σοβαρά αν μια μέρα, κάποια από τις πολυάριθμες διδακτορικές εργασίες που εκπονούνται στο πανεπιστήμιο, διερευνήσει το ζήτημα τού σε ποιον βαθμό η σύγχρονη πεζογραφία καταγράφει στις σελίδες της όσα αντιμετωπίζουμε στον βιοπορισμό μας. Και αν δεν πέφτω έξω, θα αποδειχθεί ότι ένα πολύ κεντρικό κομμάτι του εικοσιτετραώρου μας βρίσκεται εκτός του φάσματος της τέχνης που θεωρείται πως διαθέτει προνομιακή σχέση με την πραγματικότητα. Και αυτό υποθέτω πως φωτίζει αποκαλυπτικά από τη μια την εθνική εσωτερική μας απομάκρυνση από το ήθος της εργασίας, και από την άλλη τις κοινωνικές συνέπειες που έχει η αποξένωσή μας.

Και στα οκτώ διηγήματα οι αφηγητές μιλούν σε πρώτο πρόσωπο - κάποιοι αλληλογραφούν ή εξομολογούνται στον γιατρό τους. Είναι άνδρες, ζουν στην επαρχία ή στην πρωτεύουσα, είναι εργαζόμενοι οικονομολόγοι, εκπαιδευτικοί, ξενοδοχειακοί υπάλληλοι, υποψήφιοι καλλιτέχνες, έχουν πολλές παρέες και φιλικές σχέσεις, είναι συχνά οικογενειάρχες, και ακόμα συχνότερα έχουν αδυναμία σε αυτό που χαρακτηρίζουν ωραίο φύλο. Παράπλευρα υπάρχουν οι κοινωνικοί θεσμοί -η Εκκλησία, το Πανεπιστήμιο, οι ΔΟΥ- ενώ στο βάθος διακρίνεται το ίχνος που η Ιστορία έχει αφήσει πάνω τους - ο Εμφύλιος, η αποστασία του 1965, η χούντα. Ο τόνος που μιλούν οι άνθρωποι είναι χαμηλός, ενώ από τον λόγο ορισμένων δεν λείπουν και οι λόγιες αναφορές - Δουμάς, Φελίνι, Σαίξπηρ, Καζαντζάκης. Το πιο ενδιαφέρον στα κείμενα του Τάσου Μελίτη είναι από τη μια η οικονομία και ο καλός τους ρυθμός, και από την άλλη ο υπόγειος σαρκασμός και το πικρό χιούμορ που αναδύεται από τις σελίδες τους. Από τον τρόπο που μιλούν, συνάγουμε πως οι ήρωές αυτοί είναι άνθρωποι σεμνοί, άκακοι, έντιμοι, με μετρημένες ή εν πάση περιπτώσει δικαιολογημένες φιλοδοξίες. Στη ζωή τους δεν υπάρχει ούτε θόρυβος ούτε εκζήτηση ούτε έξαρση ούτε δραματοποίηση, αλλά η απλή καθημερινότητα με τις πολυάριθμες μικρές της εντάσεις - δυσκολίες, προσπάθειες, απογοητεύσεις, λαχτάρες. Και μέσα από αυτή την ελάχιστη κλίμακα του περιορισμένου μεγέθους, γεννιέται ένα μέτρο, προκύπτει το απλό, το συμπαθητικό, το ανεπιτήδευτο ως πρωταρχικός κανόνας, ως συνθήκη που περιλαμβάνει την ελάχιστη και ταυτόχρονα την μέγιστη απ’ τις ανάγκες μας - τον πόθο για στοιχειώδεις, ομαλές, βατές ανθρώπινες σχέσεις.

  Διαβάστε αποσπάσματα από το βιβλίο εδώ.

 

   

    Φθινόπωρο 2010

    Μενού

    Οδηγίες Υποβολής

    Επικοινωνία

    English

    


 
copyright 2010, Los Angeles
Λογοτεχνικό Μπιστρό της Στέλλας