Μενού    Οδηγίες υποβολής    Στήλες    Αρχεία    Βιβλιομεζέδες    Σύνδεσμοι    Η οικοδέσποινα    Επικοινωνία       

 

 

 

 

Χαμένα Κορμιά

του Διονύση Μαρίνου

Παρουσίαση: Αμαλία Ρούβαλη

 

 

 

Μια μεγάλη νουβέλα μάλλον παρά μυθιστόρημα, μια ευφυέστατη ιδέα διατυπωμένη σε άρτιο γραπτό λόγο, θαυμάσια ελληνικά, βιτριολικό χιούμορ και υπερεπάρκεια εργαλείων, προσφυώς χρησιμοποιουμένων.
     Ο Διονύσης Μαρίνος δεν είναι μόνον υποσχόμενος ποιητής, είναι ολοκληρωμένος λογοτέχνης και τούτο θα αποδειχθεί σύντομα, εφόσον στο εγγύς μέλλον θα εκδόσει κι άλλα πεζά του. Ήδη από τα Χαμένα κορμιά δείχνει ότι διαθέτει σκευή ικανή, αρωγό στην ανάπτυξη των εξαιρετικών ιδεών του.

 

 


     Δεν πρόκειται για νουβέλα χαρακτήρων αλλά για πεζό –για την οικονομία της ανάγνωσης εδώ ας το πούμε μυθιστόρημα-μιάς ιδέας. Ή, γιατί όχι; άσημων χαρακτήρων –χάρτινους τους χαρακτηρίζει ο ίδιος ο συγγραφέας-. Από τις πρώτες σελίδες ωθούμαστε να τοποθετήσουμε τη δράση στη σημερινή Ελλάδα. Σε μια χώρα όπου η επωνυμία, για καλό ή για κακό, είναι κανόνας, ο Μαρίνος σκιτσάρει χαρακτήρες που δεν υπάρχουν, χάνονται ως δια μαγείας –ως μηδέποτε έχοντας ζήσει- εξαχνούνται θαρρείς, εξαφανίζονται όχι μόνο τα ίχνη τους αλλά ακυρώνεται ο όποιος πρότερος βίος του καθενός με την απόλυτη εξάτμισή τους. Κι αυτό μετατρέπεται σύντομα σε επιδημία που επισύρει τα μύρια όσα δεινά στον αθρόα εξαφανιζόμενο πληθυσμό, τις τραγελαφικές αντιδράσεις των μονίμως άχρηστων κυβερνώντων, εξεγέρσεις, κινήματα συγγενών των χαμένων κορμιών, ακόμα-ακόμα, δημιουργία ακροαριστερών «τρομοκρατικών» ομάδων. Η επιδημία ουδενός φείδεται, με μικρή προτίμηση στην μαζικότερη εξαφάνιση των πιο αθώων, των απλών πολιτών από κάθε κοινωνικό στρώμα και επαγγελματική κατηγορία.
     Βεβαίως, το θέμα του βιβλίου είναι εμφανώς η αφορμή: Στήνοντας ένα περισσότερο κοινωνικό και λιγότερο πολιτικό αφήγημα, ο Διονύσης Μαρίνος θίγει όλα τα θέματα που άπτονται της αγωνίας των σημερινών κατοίκων των μεταβιομηχανικών δυτικών κοινωνιών κι όχι μόνο της Ελλάδας. Με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης, αρχίζουμε να στοχαζόμαστε σχετικά με την ταυτότητα του καθενός μας, την πορεία ζωής, την παντελή έλλειψη αυτοδιάθεσης των ατόμων-μονάδων, υποσυνόλων και συνόλων, την απόλυτη πλέον έλλειψη συλλογικότητας στο είσθαι και στο πράττειν. 
Με ρυθμό λαχανιαστό, συχνά καταιγιστικό, ο Διονύσης Μαρίνος μας οδηγεί από έκπληξη σε έκπληξη κι από αιφνιδιασμό σε αιφνιδιασμό.

 

 


     Έργο με μπόλικο σασπένς, μας δίνει και μας παίρνει αυθωρί την ελπίδα για αίσιο τέλος. 
     Όπως κάθε καλός συγγραφέας, ο Μαρίνος θέτει ερωτήματα, ούτε απαντήσεις δίνει ούτε έτοιμες λύσεις προσφέρει.
     Ένα σημείο στο οποίο αξίζει να σταματήσει κανείς είναι η έξυπνη χρήση της ειρωνείας και του σαρκασμού, του υποδόριου χιούμορ που διυλίζει. Ο συγγραφέας μας προσφέρει σελίδες αξιοπρόσεκτες, γεμάτες ιλαρότητα που προξενούν αυθόρμητα το γέλιο.
     Με το πρώτο του αυτό βιβλίο, ο Μαρίνος καταδεικνύει ότι η συγγραφική του δεινότητα εγγράφει ήδη παρακαταθήκη για το λογοτεχνικό του μέλλον.
     Ο λόγος του είναι λαγαρός, σύγχρονος και διατυπωμένος σε εξαιρετικά, ζωντανά ελληνικά. Η γραφή του ακουμπάει συχνά στην ποιητική ενατένιση του περιβάλλοντος κόσμου.
     Είναι ο Διονύσης Μαρίνος περισσότερο ποιητής και λιγότερο πεζογράφος; Τι σημασία έχει στο κάτω-κάτω; Τα Χαμένα κορμιά είναι καλή λογοτεχνία κι είναι βέβαιο πως δεν θα χαθούν από τη βιβλιοθήκη μας σαν τα ανθρωπάκια –ήρωες του.
     Επειδή ο Διονύσης Μαρίνος υπήρξε αθλητής του στίβου και τώρα είναι αθλητικογράφος, να πούμε ότι φλερτάρει και με το ποδόσφαιρο, κατέβασε, λοιπόν, τη μπάλα του και με μια κλωτσιά έβαλε γκολ, καθαρό, όχι με πέναλτυ.


                                                                                                                               Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2012 
                                                                                                                               ΑΜΑΛΙΑ ΡΟΥΒΑΛΗ

  


 

  

Διονύσης Μαρίνος:


         Ο Διονύσης Μαρίνος γεννήθηκε και ζει εδώ και σαράντα χρόνια στην Αθήνα. Ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα φύγει. Στο ενδιάμεσο δουλεύει ως δημοσιογράφος. Από τις εκδόσεις Τετράγωνο κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του «Χαμένα Κορμιά». Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη αναμένεται να κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα «Τελευταία πόλη». Επιβεβαιώνει πως το blog “adespotosskylos.blogspot.com”, του ανήκει.                     

 

copyright 2009-2012, Λος Άντζελες
Λογοτεχνικό Μπιστρό της Στέλλας